Összes oldalmegjelenítés

2010/10/30

Friland

Pénteken hajnalok hajnalán (még sötét volt) nekivágott az öko csoport  a hosszú útnak. Ringkobingtől kb 2,5 órára van egy öko falu, ahol kommunában élnek és önfenntartók és öko házakat építenek.

íme a honlap:
ez a dán verzió, itt több minden van, képeket is lehet találni.

ez pedig angol verzió, ha valaki meg is szeretne valamit tudni:


Nagyon érdekes volt. Első lépésben körbesétáltuk a falut, megnéztük hol és hogyan élnek itt az emberek. 200 000 DKK egy parcella itt, ahová lehet építkezni (1 DKK = kb.37 HUF) és akkor utána el lehet kezdeni építkezni. Azt mondták még így is olcsóbban jönnek ki, mert maga a ház felépítése öko anyagokból .
Voltunk készülő házakban, és már elkészült hazikókban is.Nagyon tetszik az, hogy kör alakúak ezek a házak és hatalmas ablakok vannak. A nappali a központi hely és a konyhával van legtöbbször egy légtérben. A körnek egy része csupa ablak méghozzá úgy, hogy követi a Nap haladási vonalát, így sokáig világos van. Volt búbos kemence is meg függőágy is:) A fürdőszoba nagyon vicces volt, nem volt benne világítás..(mert ugye minek is oda) és csepp alakú volt a pléh(!!) fürdőkád, amiben csak összekuporodva lehet elférni. 

Összességében nem rossz ez az egész öko falu, kommuna szerűség. Rengeteg jó ötlet van, meg környezet tudatos, meg közösségi, de ...de ott van az a DE...Nem biztos, hogy tudnék ott élni. Kezdve azzal, hogy belecsöppeni egy vad idegen közösségbe és úgy együtt élni (nem 3 hónapig, hanem évekig), hatalmas tolerancia kell hozzá. Másrészről miután az ember megszokik egy bizonyos életszínvonalat, ami után kimenni egy olyan helyre, ahol ezek a körülmények nincsenek meg, nagyon nehéz. 


Hihetetlenül nyugodtak az emberek, nem idegeskednek akkor sem ha egy 60 m2-es házikót már 8 éve építenek és egy lakókocsiban élnek a telken. Cirkuszos lakókocsiban!:))
Volt egy ember, aki elkezdte építeni a házát, 3 gyerek van, de az első már kirepült, nemsokára a következő is és ott áll a hatalmas ház és laknak benne hárman, azaz laknának, mert még mindig nincs kész.
Egyébként nagyon szép helyen van, láttunk dombokat is, ami valószínűleg itt már hegynek számít:)
Ebéd után méhészkedtünk, megtudtuk, hogyan készül a méz, mi a helyzet a királynővel meg a csapatával, mit csinálnak a méhecskék télen, hogyan gyűjtik a méznek valót és aztán hogy készül a méz. Megkóstoltuk és nagyon ízlett, de azért a magyar méz az igazi számomra:)
Délután egy nő mesélt arról, hogy került ide, miért jött ide, ha jól emlékszem azt mondta, hogy 6 hónapra készült de aztán sok év lett belőle...talán 6 év. A kommuna dolog lényege pedig, hogy sok ember él együtt és szétosztják a feladatokat. (főzés, takarítás, kerti munka, más tennivaló) ez így mind szép és jó, de ha már kommuna akkor szerintem a legjobb ha az ember a barátaival alakít egy ilyet.
Rengeteg pénz kell ahhoz, hogy egy ilyen működjön és élhető körülményeket lehessen biztosítani a semmi közepén. Gondolok itt a legegyszerűbb dolgokra: víz, villany, gáz..stb.
Itt a népfőiskolán ennek a pénzes változatát lehet látni. Van szélerőmű, aminek a felépítése nagyon drága, van napkollektor, ami szintén nem olcsó és van egy olyan pöpec berendezés, ami mindezeket feldolgozza, és használhatóvá alakítja.
Ide valóban azok az emberek jönnek, akik ezt az életfelfogást vallják, sokan kicsi gyerekekkel,. Vannak idősebbek, fiatalok mindenféle korosztály képviselteti magát. Ezt az életformát vallók ennek szentelik az életüket, hogy környezettudatosan és olcsón éljenek.


készítettem képeket, a linkre kattintva megtekinthető:

Este a közös vacsora után indultunk vissza a suliba és röpke 2,5 óra alatt meg is érkeztünk.

Szombaton Halloween party!!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése