Összes oldalmegjelenítés

2010/12/05

Restaurant

Ez a hét roppant izgalmas és fárasztó volt mind fizikailag, mind lelkileg.Közeledve a vége felé egyre több mindent átgondol az ember, egyre több mindent átértékel és megpróbálja elraktározni mindazt a jót, amit haza akar vinni és mindazt a rosszat elfelejteni, amit itt akar hagyni.

Lassal eljön az ideje az összegzésnek is, így elmúlt napokban amikor ingáztunk Vemb és Ringkobing között, a havas tájat nézve sikerült egy kis időt szakítani ezekre a dolgokra.
Így aztán is összegyűjtöttem a kicsi puttonyomba az értékeket, amiket magammal viszek majd...visszatekintve az elmúlt hónapokra sok minden megváltozott...másképpen látok bizonyos dolgokat, megváltozott az értékrendem egy kicsit. Nagyon tanulságos, élménydús időszak volt.Furcsa érzések kavarognak bennem..lezárult egy újabb szakasz, igazán nem volt túl hosszú, de annál velősebb volt.
Nagyon érdekes dolog ez a külföld dolog...elhagyod az otthonod, elmész egy másik országba csupa idegen ember közé, akik nem beszélik az anyanyelved, még ha érted is az adott ország nyelvét, SOHA nem fogod magad otthon érezni, és az un őshonos emberek SOHA nem fognak úgy befogadni és közéjük valónak tekinteni. Az ember mindig IDEGEN marad a saját hazáján kívül...
Igen most már picit hiányzik az otthon....biztos furcsa lesz majd, újra visszazökkenni a rendes kerékvágásba, főleg hogy érkezésemet követő napot egy finom kis vizsgával ünneplem:)
Furcsa lesz, hogy érteni fogom az utcán, az üzletekben, az egyetemen az emberek nyelvét, furcsa lesz, hogy ha a boltban vásárolok nem kell átszámolgatni az árakat....stb
Nagyon vicces, mert olykor értem a dánt..vagyis nem értem, de mégis, ....amikor beszélnek és figyelek, figyelem a gesztusokat, a szituációt, a szavakat...előfordul, hogy tudom miről van szó...hehe..ez nem túl gyakori azért..

Van itt is angyalkázás...húztunk neveket..de itt koboldnak hívják és nem itt nem feltélenül kell jó dolognak, ajándékoknak lenni..a tréfálás is belefér:)

Holnap jön a Mikulás, vagyis ma este...de itt nem ismerik ezt a szokást..tényleg nem. De Kristine a német takarító néni, (aki nagyon aranyos és nagyon megszeretett minket mert sokat takarítunk) megismerteti ezt a szokást műveletlen dán barátainkkal...Ma este mindenkinek ki kell tennie a csizmácskáját az ajtaja elé, és ha jó gyerek volt, reggelre lesz benne csoki:))
Az én Mikulásom nagyon proaktív volt..már járt felénk.vagyis otthon járt. Nem tudta, hogy elutaztam, de anyu meg apu utánam küldték, így egy kis magyar mikulás csomaggal gazdagodtam aminek tartalmát már majdnem meg is ettük...:))))

Ez a hét az étterem jegyében telt...roppant izgalmas, érdekes és iszonyű fárasztó volt. Azt mindig is tudtam, hogy egy étteremben dolgozni nem könnyű dolog, de hogy ennyire durva legyen nem gondoltam volna..annyi apróságra oda kell figyelni.
Kezdem az elején...
Kedden kitaláltuk és véglegesítettük a menüsort. A vacsora ára kb 270 DKK (1DKK=37HUF) és ezért cserébe kap egy 7 fogásos vacsorát és egy egész estés programot (tánc, zene, vers a fogások között..stb)

hát akkor lássuk:
1. amolyan welcome eat.)
A zellert vékony szeletekre vágtuk, olivaolajjal megkenve és némi sóval, borssal fűszerezve sütőben megsütöttük.Ezt batyuvá formázzuk, snidlinggel megkötjük. A töltelék bele,sajtkrémes rákocskák.

2. elő-előétel
Kocsonyáshús, keksszel, mézes mustáros mártással (természetesen minden házi készítésű)

3.előétel
Kolbász, tejszínes zellerkrémmel..vagy vmi olyasmi...a krém elkészítésében nem vettem részt

4.leves
Húslevesnek indult aztán behabarték és krémleves lett belőle, ehhez egy falat angolna és magvas pirítós

5.főétel
Marha hús, barna szósszal, köretnek zeller püré, mini cékla és párolt zöldség köret(kelbimbó, lila hagyma, alma)--amit én szeleteltem és készítettem mert nagyon sexy cutokat vágtam..:P

6.sajt
Keksz(én csináltam), feta sajt (homemade), jam (hyben jam--még az első héten én csináltam)

7. desszert 1.
citrom fagyi

8.desszert 2.
alma sorbet, alma fagyival, csokis süti, áfonya

9. kávé, tea, süti
kávé tea, linzer(!!) igen magyar linzer, ami nem teljesen lett olyan mint a házi mamié, de majdnem...és ez a majdnem épp elég ahhoz, hogy azt kell mondjam nem lett tökéletes..:), meg csokis süti

10. úti csomag
útravalónak házi készítésű dobozokban 2 féle csoki volt...minden saját készítésű
pl a doboz hajtogatásnál teljesen olyan érzésem volt, mint amikor a Tótékban dobozolni kellett a hadnaggyal:))


Csütörtökön előkészítettünk egy csomó kaját, aztán este 10re még elmentünk az étterembe, hogy megterítsünk, elrendezzük az asztalokat, kitakarítsunk...stb...1re vissza is értünk.

Pénteken reggeltől beindult a nagyüzem...és este érkeztek a vendégek...48an!!
ezen a napon a vega kajákat csináltam, mert voltak vegák a vendégek között.
Este takarítás miután elment a vendégsereg, újra terítés és vissza a suliba...hajnali 2körül talán már aludtam is...

Szombat reggel újra start..megint konyha, de már sokkal gördülékenyebben ment a 46 ember kiszolgálása.
Este gyors pakolás és visszaút a szakadó hóesésben.Szintén valamikor hajnalban tértünk nyugovóra.

Annyi mindenre kell figyelni:
-dekoráció
-meleg étel
-meleg tányér
-hideg desszert
-ne legyen semmi felesleges ételcsepp, maszat a tányéron,ami a tálalásnál előfordulhat
-egyszerre kapja meg mindenki...stb

Vasárnap vissza és takarítás.
Késő délutánra végeztünk, aztán vacsi és végre templom...
Nagyon jó tett a lelkemnek...kórus volt, meg bibliai igéket olvasott a lelkésznő..
Megleő mert olyan furcsán néztek rám, mikor mondtam hogy templomba megyek..és még akkor sem értették meg, hogy Advent 2. vasárnapja miatt...na mindegy...Jó lesz majd otthon elmenni és ÓZt hallgatni:)))

Olyan karácsonyi pompában virít, világít minden, hogy csak ámulok és bámulok..sima fények, színes fények, villogó fények, sima fények, mászó mikulások, világító karácsonyfák, bokrok,...stb minden ami a jó ízléstől a giccsig belefér.

Jövő héttől készülök a vizsgámra és a nyílt napra....
debütál a zenekarunk!!!:))))és főzünk a vendégeknek akik csöpp szobánkban látunk vendégül...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése